Филм 9 : Селма

Филмът Селма (https://www.imdb.com/title/tt1020072) от 2014 година разказва за истинските събития случили се в Америка през 1965 – за походите от Селма до Монтгомъри, които Мартин Лутер Кинг организира с цел чернокожите да получат еднакви права за гласуване с белите.

Филмът започва с взривяването на бомба в църква, която убива няколко чернокожи деца. КуКлусКлан използват всякакви подмолни и жестоки методи, включително терористични атаки, за да сплаша и възпира борбата за права на чернокожите. Макар и много тъжни от загубите, Кинг води своята борба с методите на ненасилието.

Чернокожите започват да организират походи с цел да им дадат право да гласуват на изборите. Макар и да притежават това право формално, повечето щати усложняват процедурата с множество административни пречки и заплахи спрямо чернокожите. Първите походи завършват със смъртта на Джими Лий Джаксън и това само усилва решителността на протестиращите. Мартин Лутер Кинг организира поход от Селма до Монтгомъри, но не успява да присъства на първия поход. На него полицията забранява демонстрацията и след това напада с газ и пребива участниците. Това отприщва възмущението на цялата страна. В следващия поход се включват много повече хора от цялата страна, включително и много бели. Полицията пуска демонстрантите, но вечерта група от КуКлусКлан напада Джеймс Рийб, бял поддръжник и участник на походите на Кинг.

Полицията иска да забрани следващи походи, но съдията Франк Джонсън отсъжда, че походите са легитимни и разрешени. Това му създава доста трудности в живота и дълго време е заплашван и атакуван от расисти – жилището му е бомбардирано, горящ кръст е поставен в двора му, и е нужно да живее под охрана.

В крайна сметка походите успяват да постигнат целта си – прокаран е закон, който забранява всякаква расова сегрегация в процеса на гласуване на избори във всички щати.

Филмът е много силен и показва трудната борба на чернокожите за равни права. Борба, която те водят с методите на ненасилието, подобно на Ганди в Индия. Въпреки че са заплашвани, унижавани, пребивани и дори убивани, Мартин Лутер Кинг, чернокожите и белите, които ги подкрепят успяват да извоюват равни права за всички хора, независимо от техния произход.

Боян Чипанов, 28.08.2023.