Филм 8 : Надпревара (*Раса)

a

a

Филмът „Надпревара (*Раса) ( https://www.imdb.com/title/tt3499096/ ) е филм, който разказва за истинската история на един от най-великите атлети, състезавали се на Олимпийските игри, а именно Джеси Оуенс.

Заглавието е първото нещо, което буди любопитство – на английски „Race“, което има двоен смисъл – може да се преведе и като състезание, и като раса. Това е една метафора за живота на Джеси и всички спортисти от това време – те трябва да се състезават не само с конкуренцията, но и с проблемите на времето – расизъм, омраза, неравенство в законите и отношението.

Тук би трябвало да различа истинските събития и специфично филмовите, макар и филмът да следва много точно реалността. Интересни моменти във филма са, как Джеси е трениран от Лари Снайдър, който го учи как да приеме това, че хиляди хора в Берлин ще го обиждат, ще викат срещу него на стадиона, но той трябва да се самоизолира и да мисли само за състезанието.

Иначе що се отнася до истинските събития историята има много интересни случки. Ейвъри Бръндидж е ръководител на Американския Олимпийски комитет и защитава твърдо тезата, че Америка трябва да участва на игрите, въпреки че в Германия се изповядва несъвместима с американските ценности политика. Ейвъри също се опълчва на Хитлер, искайки всякакъв расизъм към атлетите да бъде забранен, а Хитлер да се ръкува или с всички победители, или с нито един. Хитлер избира второто, вместо да се „излага“, което разбира се е очаквана постъпка от него. Ейвъри обаче е доста спорна фигура в световния спорт, защото получава контракт за построяване на Германско посолство в САЩ, като заменя затова изгонването на двама състезателя от Американския отбор на Олимпиадата, защото са с еврейски корени. Освен това, той отстранява двама атлети от Олимпийския спорт, защото използват салюта Black Power, заради проява на политически пристрастия от спортисти, но няма нищо против през 1936 година, когато множество германски атлети използват нацистки поздрави. Но все пак във филма Ейвъри е от „добрите“… на фона на всичко останало.

Джеси също има своите лични терзания, защото Националната Асоциация за Напредък на Цветнокожите Хора го притиска да не взима участие в Олимпиадата и така да бойкотира нацистките убеждения. Това е доста тънък момент, над който и аз са замислих кое би било правилното. Но в крайна сметка с участието си в Олимпийските игри, които не се провеждат в следващите 12 години, Джеси остава в историята. Неговото участие с нищо не подкрепя нацизма, даже напротив – показва им, че техните идеи са тесногръди и не отговарят на истината.

Друго интересно е, че в Германия няма общежития за чернокожи, които да са отделни от тези на белите – показвайки, че въпреки че белите американци не харесват Хитлер, в тези периоди в Америка е имало също доста расизъм и нетолерантност, въпреки че САЩ претендират за „демокрация“.

Друго забележително е приятелството между Джеси и германецът Луц Лонг, който не изповядва нацистките идеали, и се опитва да помогне на Джеси дори и в състезание, което те са конкуренти. Джеси извършва да фаула на дългия скок, и без помощта на Луц, сигурно е щял да изгуби титлата.

Историята показва, че и американците участват в нацистката пропаганда, премахвайки двама евреи от своята щафета на 4*100 метра и замествайки ги с Джеси и още един друг атлет. Това в крайна сметка спомага Джеси да спечели 4 златни медала на Олимпиадата – на 100 метра, 200 метра, щафета 4х100 метра и дълъг скок, оставяйки в историята до 1984, когато Карл Люис изравнява това постижение. Повече от 20 години Джеси държи и световните рекорди по 100 м бягане и дълъг скок.

Филмът показва как едно момче с талант и неистово желание за победа се изправя пред системата, които в случая са две – германския нацизъм, но и вътрешно-американските расови проблеми, които са все още доста силни през 1930-те години. И въпреки всичко той взима златните медали, защото не се отказва, но и е роден с голям талант. Едно момче родено през 1913 година, наложило се да бере памук като дете, срещнало съпротивата на сегрегацията в колежа, когато се изгражда като спортист, опълчило се на „своите“ хора, заявявайки на комитета на чернокожите, че той ще участва на тази Олимпиада, сприятелило се с един германец, който му помага в състезание, в което са конкуренти и накрая приветствано от публиката в Нацистка Германия, спечелва четири златни медала и кара Хитлер да се изнизва от стадиона – всичко това е една уникална история, която силно ви препоръчвам.

Боян Чипанов, 01.04.2020.