Филм 1 : Предай нататък

a

kinopoisk.ru

a

„Предай нататък“ (Pay it forward) е американски игрален филм, сниман през 2000 година. Главните актьори са Кевин Спейси, Хелън Хънт и Хейли Джоуел Осмънт. Филмът разказва историята Тревър, малко дете, което измисля една гениална идея като проект за училищен предмет.

Искам да се спра на два момента, които ме впечатлиха във филма.

Първият много интересен момент е идеята на Тревър, която той измисля за училище. Тя се състои в това да направи добро на трима човека и да ги помоли всеки от тях да направи добро на още трима човека, които от своя страна да направят добро на още по трима човека и така да предават нататък. По този начин доброто ще се разраства като цъфтящо дърво и ще има все повече последователи. Идеята за мрежа от хора, предаващи определен ресурс по мрежова система не е нещо ново – това е типичен мрежови маркетинг. Уникалното в идеята на Тревър, и това, което най-много ме впечатли, е продукта на системата – да правиш добро. Получил си добро и трябва просто да го предадеш на още трима човека.

a

959694fe923c11103d926e61d6b7db3f

a

Като оставим настрана, че идеята е доста утопична, и при реализацията й Тревър се натъкна на големи трудности – най-вече в нежеланието на хората да връщат добрия жест, основният извод – направи добро и предай нататък без да търсиш изгода за себе си, е страхотен. Във филмът идеята се развива и бързо достига милиони последователи.

Правенето на добро, благодарността и връщането на добрите жестове са основата, върху която трябва да се гради човешкото общуване за да живеем в един по-добър свят.

apayitforward

a

Искам да се спра и на вторият доста важен момент. По пътя си към правене на добро Тревър се натъква на две трудности – първата е, че хората, на които е направил добро, не предават доброто, а втората е, че понякога по пътя към правене на добро човек се натъква на лоши хора, които правят лошо и искат да го спрат. И тогава идва страхът и въпросът как да им се противопоставим. На няколко пъти Тревър не се намесва и оставя своите съученици да бият един негов приятел, защото го е страх. На края на филма Тревър все пак решава да помогне на приятеля си и …умира прободен с нож от едното от момчетата.

Тук е и голямата дилема, която често стои пред мен и пред почти всеки човек – дали да се намесиш, да помогнеш, дори когато животът ти е застрашен, дори когато те е страх, или да си затвориш очи, да замълчиш, както правят повечето хора. И за тази дилема всеки трябва да намери отговора вътре в себе си. Не мога да давам съвети, защото самият аз не знам какво бих направил в момент, когато принципите ми се сблъскат със страха.

Идеята на Тревър за доброто не умира с него и филмът все пак завършва с това, че хиляди негови последователи идват да изкажат подкрепата си за идеята – Предай нататък.

Идеята да правиш добро и да предаваш доброто може би е утопична, може би повечето хора няма да предадат нататък, но си заслужава всеки ден да опитваш да правиш добро и да предаваш нататък.

a

payingitforward

Боян Чипанов, 27.09.2016