Добър християнин

а

roo.jpg

а

Коледа е един много светъл християнски празник. Всички християни го празнуват и всеки му се радва по свой си начин. Тук обаче ще разгледам един основен тип хора, които хем се самоопределят като християни, хем не вникват в смисъла на това да си християнин. И ще разгледам тези хора в конкретиката – християнин патриот.

Няма нищо лошо да обичаш родното и да любиш природата, културата и обичаите си. Лошото е обаче, когато искаш нашето да владее и насилствено подчинява всичко чуждо.

Често се срещат хора, които казват – „вън тези мигранти, мюсюлмани, американци, руснаци, цигани, турци… ние сме християни. Да изколим тези …. България е християнска“. В горното изречение обаче стои едно много сериозно противоречие : няма как да искаш да изгониш, изколиш, насилиш някого, който е виновен само с това, че е различен, и в същото време да се тупаш по гърдите като българин християнин.

Защо?

Защото думата християнин означава човек, вярващ в Христос и изповядващ неговите морални поучения. Моралните поучения на Христос обаче винаги са насочени върху това да правиш само и единствено добро, дори да жертваш себе си, но винаги да правиш само добро.

Исус Христос е казал:

„Не се противопоставяй на онзи, който е зъл, но като те удари някой по дясната буза, обърни към него и другата.“ (Матей 5:39)

С две думи всичките поучения и напътствия на бога на християните, на нашия бог, съдържат този смисъл – прави само добро, никога лошо, независимо от обстоятелствата. Няма смисъл много да говорим по тази тема – не може хем да се обявяваш за много ревностен християнин, хем да мразиш другите. Да смяташ, че християнството е в това да празнуваш Бъдни вечер, да получиш готин подарък, да хапнеш повече агнешко и салатка на Великден и да намериш най-големия бияч сред яйцата.

Основата на християнството е да си толерантен, смирен и добър с хората.

Има много хора, които казват – аз съм българин, християнин, но не се държат като християни.

И ще завърша с една мисъл на един мой познат : няма значение какво казваш и как се самоопределяш, а какво правиш. Ако правиш само добро, ти си добър християнин. Ако се тупаш в гърдите като голям християнин, но мразиш и вършиш дела, които според Христос са лоши, няма как да си добър християнин.

Поздрави и Весела Коледа 2016!

Боян Чипанов, 21.12.2016.