Момчето, което хвърляше звезди

s

star

s

Историята, която ще разкажа на следващите редове, се разпространява в много интернет сайтове, но почти никой не знае, от къде е тази история. Целта да я поместя е, не защото не може да се прочете на друго място, а просто, защото я намирам за много хубава и поучителна. Реших да направя малко проучване и научих, че тя е част от книгата на писателя Лорен Ейсли – The star thrower. Потърсих я в оригинал, но текстът е доста сложен като изказ, затова ви предлагам опростения вариант, който се разпространява в много интернет сайтове:

s

Някъде, далеч от тук, на брега на океана, един възрастен човек правеше своята обичайна разходка по плажа на залез слънце. До неотдавна бе бушувала страшна буря.

Небето преливаше от ярко червено в оранжево, а вълните, сякаш вече уморени, нежно галеха брега. Възрастният човек се наслаждаваше на гледката и с удоволствие вдишваше морския въздух, който сега изглеждаше сякаш още по-чист.

Беше се замислил за нещо свое, може би много важно нещо, когато забеляза по-нататък на плажа едно дете, което взимаше нещо от пясъка и после го хвърляше във водата. Възрастният човек предположи, че това е може би нещо повече от игра и воден от любопитството си се запъти към детето. Когато приближи, той забеляза, че момчето взима изхвърлените от бурята на брега морски звезди и ги хвърля обратно в океана. Едва сега старецът забеляза, че целият плаж бе обсипан със стотици, може би хиляди морски звезди.

Момчето сякаш не го забелязваше. Старецът си помисли нещо и попита:

– Какво правиш? Ти си само едно малко момче и не би могъл да промениш нещата?!

Момчето го погледна, взе една морска звезда от пясъка, хвърли я в океана и каза:

– Ами аз току що промених нещата за тази морска звезда!

Лорен Ейсли, 1978

s

Лично аз я посещавам на всички хора, които само мрънкат, но никога не предприемат действия.

За да промениш нещо, трябва да напредваш  всеки ден с малки крачки.

Боян Чипанов, 14.09.2016