Филм 5 : Ганди

Gandhi-independence-day-673x1024

a

Филмът „Ганди“ ( http://www.imdb.com/title/tt0083987/?ref_=fn_al_tt_1 ) от 1982 година е една уникална продукция, разказваща ни за живота и делата на Махатма Ганди. След като ви разказах за автобиографията на Ганди в предишна статия – „Книга 4 : Моят път към Истината“, сега ще се опитам да ви запозная с основните послания на филма.

Историята започва с убийството на Ганди, след което виждаме как хиляди хора се стичат за да го изпратят и да си вземат довиждане с него. След началната сцена се пренасяме в младините на Ганди и времето, което той прекарва в ЮАР.

В Южна Африка Ганди е подложен на расизъм от страна на бялото население, с който той решава да се бори. За целта той основава организация на индийците Индийски национален конгрес. Една от силно въздействащите сцени показва как Ганди организира индийците на площада и започва да гори документите, които правителството на ЮАР издава на индийците. Целта е да покаже, че след като англичаните не се нуждаят от такъв документ, то и индийците не са по-различни и отказват да бъдат третирани различно. Един от полицаите започва да удря жестоко Ганди, но той не спира да гори документите, докато не бива пребит. Според Ганди най-правилният начин за извоюване на свобода и права е чрез нарушаване на несправедливи закони и изтърпяване на наказанието за това. Така рано или късно управляващите се пречупват и променят закона. Ганди повежда стачка на индийците и е затворен в затвора заедно с хиляди, но в крайна сметка управляващите отменят закона и Ганди е изпратен като герой на заминаване към Индия.

Ганди основава ашрам, в който всички са равни и всички задължения са споделени, но жена му се чувства унижена да чисти тоалетната и Ганди се ядосва и я изгонва. За Ганди принципите стоят над личните сантименти. В крайна сметка той връща жена си, а тя се съгласява, че всички трябва да се редуват и да вършат всякакви дейности.

Връщайки се в Индия Ганди организира сатяграха срещу несправедливото заплащане на работниците в плантациите за индиго. Ганди е арестуван и това довежда до бунт. Организираната от него обща масова стачка на 6 април е последвана от хиляди, което довежда до избухване на насилие. Ганди е арестуван, а англичаните използват насилие и избиват стотици стачкуващи. Ганди заплашва англичаните, че стачките ще продължат, докато индийците не получат своята свобода.

Ганди организира кампания индийците да носят индийски дрехи, а не английски, и публично се изгарят дрехи, произведени в Англия. В същото време в Индия идва англичанката мис Слейд, която пише за Ганди и англичаните в Англия разбират повече за неговата борба и много хора започват да му симпатизират.

Ганди произнася и една велика своя реплика : око за око прави целия свят сляп. Тя показва неговата философия за мир и любов между хората, за ненасилие при конфликтите.

В неговите кампании избухва насилие и след убийството на група полицаи Ганди спира да яде, докато всички протести не спрат. Всички негови сподвижници не го подкрепят в неговото гладуване, вярват, че насилието е част от извоюването на свободата, но Ганди е упорит и всички индийци спират протестите от любов към техния водач.

След като изтърпява присъдата си в затвора Ганди организира най-мащабната кампания – хиляди индийци отиват до океана и сами си произвеждат сол. Търговията със сол е изключително право на Британската империя и това е символичен акт на неподчинение. Според Ганди гражданското неподчинение трябва да продължи докато не предизвика реакция и не се промени закона. В резултат на кампанията хиляди са арестувани.

В резултат на всички кампании Ганди е поканен в Лондон, където присъства на конференция относно независимостта на Индия. В крайна сметка великия Ганди успява да извоюва по мирен начин свободата на своя народ.

В края на филма виждаме огорчения Ганди, който е наранен от постъпките на своите сънародници, които вместо да се радват на свободата си започват братоубийствени войни между мюсюлмани и индуси. Ганди пак решава да гладува, докато хората не хвърлят оръжието. Виждайки своя велик водач на смъртно легло, хората забравят за омразата и спират войните помежду си.

И в края на филма Ганди е застрелян от свой сънародник… нещо доста типично за хората – често убиваме и заглушаваме най-великите сред нас.

Боян Чипанов, 10.09.2017.