Кирил Балдев – защо и как да помагаме на хората в нужда?

Напоследък името на Кирил Балдев нашумя с това, че той организира множество благотворителни инициативи, с които той иска да помага на хората. Не го познавам лично и, защото ми беше интересно с какво се занимава и какво го мотивира, се свързах с него в социалните мрежи и му зададох няколко въпроса, като той беше така добър да отговори на някои от тях. Ето и неговите отговори.

Здрасти, Кирил, доколкото знам, от години участваш и създаваш благотворителни кампании. Може ли да кажеш кои са най-важните инициативи, с които си се занимавал? Каква ти е целта с тези инициативи? Какво искаш да постигнеш?

Миналото ми и начина на живот. Аз съм нямал хубаво детство и не съм имал любовта на мои близки. На 14 годишна възраст реших с приятели да съберем книги за изгорялото читалище в родното ми село Мененкьово и така събрахме над 100 книги. Над 1000 козунаци за възрастни хора за Великден, хранителни продукти за възрастни хора и много други инициативи.

Какво чувство изпитваш, когато помагаш на хората? Често съм чувал, че хората обичат да помагат, защото лично те изпитват удоволствие от това? Мислиш, че хората помагат на другите за да се чувстват самите те ценни и удовлетворени?

Аз помагам, защото смятам, че това е правилно. Не ме интересува, какво ще кажат хората. Когато мога и както мога, помагам, защото смятам, че това е правилно.

Кои групи от обществото, според теб, имат най-голяма нужда от помощ и как трябва да им се помогне?

Не може да се делят хората на групи.  Всеки човек на тази Земя има нужда от помощ независимо каква. Всички имат нужда от помощ и никога няма да деля хората на групи.

Често се говори, че една голяма група от ромското население има проблем с адаптацията в живота. Една част от обществото приписва на ромското население много негативни качества и смята, че не трябва да им се помага. Други смятат, че трябва да им се подаде ръка за да се адаптират. Определено има различни проблеми свързани с етносите в България? Ти какво смяташ по този въпрос и как могат тези проблеми да бъдат решени от доброволци като нас?

Не трябва да се делим на етнос, всички сме хора и трябва да си помагаме. Всички трябва да бъдем обединени и взаимно да си помагаме. В днешно време виждаме, че на ромите им се помага. Трябва да мислим по друг начин – да помагаме с образование на ромите и по този начин ще им се помогне.

Благодаря на Кирил за неговите отговори и му пожелавам да помага на хората безкористно от сърце и душа.

Боян Чипанов, 03.05.2020.