Негативните страни на подаръците и благотворителността

a

a

Идва време за подаръци. Подаръците са нещо много хубаво, символ на любов, загриженост. Почват и кампании за благотворителност. Нека разгледаме негативите на тези две неща.

Първо, подаръците. За жалост подаръците придобиват все по-материален аспект, стават все по-скъпи. Често не само децата, но и възрастните, са заслепени от стойността на подаръка. Това често променя отношенията между хората. Изкуствено привързване към стойността на подаръците, децата често определят отношението си към личностите според стойността на подаръците. Разбира се това е много грешно. Някога са се подарявали само дребни лакомства и сладки. Лошото сега е, че всичко е повсеместно материално. Не знам каква част от хората ще оценят сантименталната страна на подаръците и каква част от хората (особено децата) ще получат психо-травма от такива подаръци. Да така е, не са виновни децата, а масовата материалистична култура. Нека тестваме, да тестваме да подаряваме само дребни сладки. Подаряването на подаръци често минава и през личното задоволство, което изживява подаряващия. Да, и подаряването е леко егоистично. Отделя се ендорфин, когато подариш нещо – да тук ендорфинът не минава през най-краткия път, както при личното задоволяване на нуждите, а през доста по-сложен. Но пак се отделя ендорфин – подаряваме нещо на някой близък, той се усмихва, благодари ни и ние отделяме ендорфин. Тук се добавя и голямото чувство за безсилие и безпомощност, която преживяват хората с малки или никакви възможности. Те се чувстват слаби, лоши хора, защото подаръците вече се оценяват по цена.

Второ, благотворителността. Тук нещата са още по-трудни за критикуване. Защото благотворителността наистина е хубава. Дава се на хора в нужда. Но нека не се заблуждаваме. Тук пак има отделяне на ендорфини. Първо, чувството, че променяме съдбата на онеправданите, вече не са толкова зле и съответно съвестта ни се успокоява, ние сме част от решението, помагаме и отделяме ендорфин. Да, сигурно и аз затова често участвам в благотворителни акции. Отделя се ендорфин нека признаем. Особено високо е нивото на ендорфина при пращане на смс. Защото там нещастието е само едно клипче по тв-то, като всеки втори филм или предаване, няма го толкоз реалния досег. И съпответно ендорфинът е на макс с пращането на СМС. При директния досег – ходил съм и при слепи хора, и да готвя храна на гладни, и при деца в нужда – там пак има ендорфин, но често той се получава много по-трудно, трябва да се потрудиш, понякога има и негативни емоции – трудно е да идеш на едно място с проблеми, да донесеш радост и да не вземеш част от тежестта. Друг негативен аспект на благотворителността, който би трябвало да му се посвети отделна статия, е дали чрез благотворителност не се спира хъсът и желанието на човека с проблеми да се избави от тях и сам да ги реши.

Като заключение. Нито подаръците са лоши, нито благотворителността. Те са нещо много по-добро от скъперничеството и стиснатостта. Но нека не се заблуждаваме и да видим и негативните аспекти. Не подарявайте скъпи подаръци, не оценявайте хората според стойността на подаръка, опитай се да не очаквате благодарност в замяна на подаръка и правете благотворителност без очаквания.

Боян Чипанов, 29.11.2019.