Филм 3 : Животът е прекрасен

a

mv5bymjmm2q4nmmtythmnc00zjrllweyzmitztiwotblzdq3ntq1xkeyxkfqcgdeqxvymtqxnzmzndi-_v1_sy1000_sx670_al_

a

„Животът е прекрасен“ (La vita è bella / Life Is Beautiful) е един прекрасен и стойностен италиански филм от 1997 година. Филмът е отличен с три награди Оскар и номиниран за още четири (http://www.imdb.com/title/tt0118799), като Роберто Бенини печели Оскар за перфектното си изпълнение в ролята на Гуидо.

„Животът е прекрасен“ е красив, романтичен, но и леко тъжен филм, който трогва зрителя и го кара да се замисли за последствията от омразата, войната, расизма и нацизма. Бих разделил филма на две части – положителна първа част и леко тъжна, но караща ни да се замислим, втора част.

Главният герой – Гуидо, е леко нескопосан и чудат, но добър човек с много чувство за хумор и положително отношение към света. Със своето положително отношение към света той приема атаките на фашистите, дори когато боядисват коня на чичо му зелен и го изписват с обидни реплики към евреите. С хумора си и добротата си той успява да спечели любовта на италианското момиче Дора. Двамата се влюбват и създават хубаво и сплотено семейство, а не след дълго имат хубаво малко дете. Скоро обаче ужасът на нацизма застига семейството – след като изтърпяват поредица атаки и обиди, те биват изпратени в концентрационен лагер. А жена му, която не е еврейка, доброволно решава да отиде в лагера, за да не изостави своето семейство. Защото нейната любов е по-силна от страха и омразата, завладяли света в онези години.

И тук изпъква основното послание на филма – дори когато животът ни изпраща най-трудните изпитания, можем да ги приемем с положително отношение и усмивка. Гуидо не иска да подложи сина си на тежката истина и започва да се преструва, че всичко, свързано с депортацията, е само шега. Той измисля игра, в която включва сина си, и му обяснява всички нацистки издевателства като част от изпитания, на които ги подлагат за да спечелят голямата игра – танк. 🙂 Скоро обаче изпитанията за Гуидо стават много тежки – работи непосилен труд срещу минимална храна, но той не губи чувството си за хумор, за да спаси сина си.

Някои от най-забавните моменти са как Гуидо се прави на немски преводач и превежда нацистките заповеди пред италианските евреи по забавен начин, представяйки ги за правила на играта. Успява и да поздрави жена си по уредбата на лагера, искайки да й вдъхне кураж в борбата.

А когато синът му се съмнява и казва, че ще ги направят на сапун, Гуидо с чувство за хумор му обяснява, че няма как да правят хората на сапун. И всичко това в името на детето – да го запази и спаси.

И след много мъки спасението наистина идва. Войната свършва и Дора и синът им се спасяват. Но не и … Гуидо. Той бива убит в последната вечер, в която са в плен. Но неговата мисия успява – с хумор, положително мислене и много заряд успява да спаси сина си и жена си. И да спаси любовта и добротата – нещо адски трудно в адът, в който попадат.

„Животът е прекрасен“ е един невероятен филм, показващ кои са важните неща в живота – любовта, добротата, приемането на различните хора, противопоставяйки ги на злото – избиването на различните хора, и най-важното – избиването на различните идеи. Ако искате да се заредите с положително-тъжно чувство, описващо истинския живот, то тогава ви препоръчвам да отделите два часа и да изгледате невероятния филм „Животът е прекрасен“.

И никога не забравяйте… че е по истински събития.

И за финал – прекрасният саундтрак на филма :

а

а

Бъдете добри в сърцата си.

Боян Чипанов, 13.02.2017