Филм 2 : Коледна песен

a

a-christmas-carol-2d

a

„Коледна песен“ е анимационен филм от 2009 година по едноименната творба на Чарлз Дикенс.

Филмът пресъздава основната идея на книгата – един богат старец е насочил целия си живот към трупането на пари. Той мрази Коледа, мрази приятелството и любовта. За него това са дейности свързани с хабене на пари. Присмива се на своя племенник, който го кани на коледен обяд, заклеймявайки го като прахосник и празноглавец. Всички около него са заразени с коледния дух и въпреки че се опитват да му го предадат, Скрудж е непреклонен скъперник и скръндза. Той е нещастен, че хората харчат пари за приятелства и веселби, вместо да следват идеала на Скрудж – печалбата и работата. Той презира благотворителността, веселбите, почивните дни и приятелите.

Заспивайки в коледната нощ, Скрудж е посетен от четири призрака.

Първо, идва призракът на неговия бивш бизнес партньор Марли, който ходи окован в сандъците с пари, които е спестил приживе. Душата му няма мир, защото в живота си е бил подчинен на скъперничеството и богатството, а не на щедростта, добротата и благотворителността. Той предупреждава Скрудж, че ако продълажава да живее по същия начин и него го очакват вечни мъки и страдания.

Вторият призрак – призракът на миналите Коледи, му показва миналото, в което Скрудж е имал щастливо детство, а след това става млад и перспективен мъж и има връзка с красивата Бел. Те са щастливи заедно и се сгодяват до момента, в който Бел разваля годежа. Скрудж е станал работохолик, скъперник и това отблъсква Бел, която не иска да е повече с него.

Третият призрак – на настоящите Коледи, завежда Скрудж при неговия служител Боб и там старият скъперник разбира какво семейството на Боб мисли за него. Те го смятат за скъперник и алчен мерзавец, но въпреки това вдигат наздравица за Скрудж и го благославят. Скрудж разбира, че детето на Боб скоро ще умре, което го уплашва и натъжава. Призракът обаче му припомня, как самият Скрудж не се е интересувал от хората и техния живот. След това вижда как неговият племенник и приятелите му вдигат наздравица за Скрудж, въпреки че го смятат за нещастен скъперник.

Четвъртият призрак – този на Бъдещите Коледи разказва на Скрудж за бъдещото. Той вижда, че след смъртта му никой не го помни, хората разграбват и продават дрехите и притежанията му. Няма и един човек, който да тъжи за него. Скрудж разбира, че детето на Боб е мъртво донякъде и заради скъперничеството на Скрудж.

Падайки в собствения си гроб, Скрудж се събужда и разбира, че все още е жив. Скрудж е разбрал урока си. Той отваря сърцето си към света и става щедър и добър както с познатите, така и с непознатите. Започва да раздава на хората с пълни шепи от своето богатство и любов. Купува коледна пуйка на Боб и семейството му, танцува със своята прислужница, дава пари за благотворителност на бедните, като първо им се извинява. Накрая отива при своя племенник Фред, с когото прекарват весело коледния обяд.

Отключвайки сърцето си към щедростта и добротата, Скрудж намира път към своите роднини и приятели и разбира, че светът е по-хубав, ако си добър, щедър и весел.

Боян Чипанов, 01.01.2017