Ане Франк – историята на едно малко момиче срещу най-голямото зло

s

home_anne

s

Ане Франк. Малко хора в днешно време са чували това име. Ане е еврейско момиче, което става известно със своя дневник, описващ преживяванията й по време на Втората световна война. Заедно със семейството си, тя се крие от нацистите в тайно общежитие в къща в Амстердам. След продължило близо 2 години криене, са разкрити, арестувани и депортирани в концентрационните лагери, обвинени в това, че са евреи. От всички осем човека оцелява само бащата на Ане – Ото.

Животът им в Германия

afs_a_afrank_iii_007

s

След сватбата Ото и Едит Франк заживяват в Германия, създавайки семейство. Скоро се раждат двете им деца – Марго през 1926 и Ане през 1929. На 12 юни 1929 година във Франкфурт на Майн се ражда малката Ане. Първите няколко години минават весело и безгрижно. Скоро обаче тъмни облаци надвисват над семейството. Хитлер и неговата  Националсоциалистическа работническа партия на Германия идват на власт. Нарастващият антисемитизъм и антисемитски закони слагат край на щастливият живот на Ане и семейството й. Преследването на евреите и икономическите проблеми карат семейството да се страхуват за живота си и да предприеме бягство от страната.

Холандия – ново начало

В Амстердам семейството намира място за по-спокоен живот, а Ото стартира свой собствен бизнес за продажба на подправки и пектин. Семейството отново заживява щастливо – Ото работи усилено, а Едит се грижи за домочадието. През 1934 Ане тръгва на детска градина. По-късно Ото споделя : „Добре беше, че Ане ходеше на училище, в което всеки ученик е третиран като личност.“ Емиграцията в САЩ и Англия е изходът, който Ото вижда, от тежката политическа обстановка. Опитът за бягство този път е несполучлив. На 1 септември 1939 година избухва Втората световна война. На 10 май 1940 година Германия нахлува в Холандия и опасността отново надвисва над семейство Франк.

Животът им в Германия

jew

s

Надеждите, че войната ще отмине Холандия, се изпаряват, когато на 10 май 1940 година Германия нахлува в Холандия. Холандия обявява капитулация и това променя всичко за Ане и нейното семейство. Скоро е наложено антиеврейско законодателство, което ограничава свободите на евреите до краен предел. Бизнесът на Ото изпитва затруднения, а Ане приема трудно ситуацията, защото й е забранено да посещава кина, театри, басейни и градския транспорт. Ане посещава специално създаденото еврейско училище. Ото губи своя бизнес. Ото и Едит усещат надвисналата опасност, когато на 5 юли 1942 Марго получава призовка за Германски работнически лагер.

Нов опит за бягство в САЩ, провал. Ото и Едит решават да скрият семейството си, заедно със семейството на неговия бизнес партньор Херман ван Пелс. С помощта на своите работници Йоханес Клейман и Виктор Куглер, семейството се скрива в дълго приготвяното скривалище зад стените на неговите офиси. В специално обзаведена част от къщата семейството още веднъж избягва от нацистите.

Укриване

Призовка от Германски работнически лагер. Това е причината на следващия ден семейството да се скрие. На 5 юли 1942 година Марго, сестрата на Ане, получава призовка за германски работнически лагер. Една седмица по-късно и Ван Пелсови също идват в скривалището. През ноември е допуснат осми човек – зъболекарят Фриц Пфефер. За повече от две години осем човека – Ане, сестра й Марго, майка й Едит, баща й Ото, Херман и Аугустин Ван Пелс и техният син Питър, както й Фриц – се крият успешно от нацистите.

Проблемите са много. Трябва да са много тихи, никога не могат да излизат, прекарвайки доста трудни моменти заедно. Йоханес Клейман, Виктор Куглер, Майп Гайс и Беп Воскужъл – работници на Ото, Йан Гайс – съпругът на Майп, и шефът на складовете Йоханес Воскужъл се включват в тайната операция и помагат на укриващите се семейства. Храна, дрехи, книги, информация – всеки помага за оцеляването на Ане и нейните „съквартиранти“.

Ане се чувства доста неприятно в тайното общежитие. Всички нейни терзания, мисли и чувства тя споделя в своя дневник.

Дневникът – най-добър приятел

test1

s

На 12 юни 1942 Ане получава дневник за рождения си ден. Тя веднага започва да пише в него – първата дата в дневника е 14 юни 1942. В него тя описва проблемите на евреите, събитията, довели до укриването на семейството, проблемите, които изпитват в тайното скривалище. Дневникът й дава сили, подкрепа в трудните моменти. Ане пише и някои кратки истории, събира любими цитати от други автори в една тетрадка.

Когато Министърът на Образованието призовава по радиото хората да водят дневници за войната, Ане решава да промени своя дневник и го кръщава „Задната къща“. Тя се надява нейният дневник да бъде публикуван след войната, но… за жалост тя не дочаква този момент. В дневника откриваме как Ане израства от малко момиче до млада жена, описваща своите мисли за живота.

Арест и депортация

4 август 1944. Арест. Всички, укриващи се, заедно с помагачите им Йоханес Клейман и Виктор Куглер са арестувани. Предадени от неизвестен извършител. Гестапо, затвор, транзитен лагер – Вестерборк, Аушвиц. Депортирани в един от най-страшните концентрационни лагери, съществували някога. Помагачите на укриващите се са изпратени в лагера в Амерсфурт, но скоро след това са отново свободни.

Единствен Ото Франк оцелява от задържаните евреи. Всички други намират своята смърт в лагерите. Херман ван Пелс умира в газовите камери, Оъгъст е хвърлена пред влака по време на преместването и между лагерите. Другите умират от болести и изтощение. Ане е отведена в Аушвиц заедно с майка си и сестра си, а след това и в Берген Белсен, където умира от коремен тиф през февруари 1945 година – 15 годишна.

Дневникът на Ане Франк е спасен и запазен от Майп Гайс и Беп Воскужъл. Те го откриват в тайното скривалище и го запазват, за да го предадат по-късно на Ото Франк.

Завръщането на Ото

Само Ото оцелява от всички осем обитателя на скривалището. Връщайки се в Холандия той разбира за смъртта на жена си и дъщерите си.  Майп е запазила дневника на Ане и го предава на Ото, казвайки му – това е наследството на твоята дъщеря. В началото той не иска и да чуе за публикуването му, но очарован от написаното, и разбирайки желанието на Ане дневникът да бъде издаден, той се решава на тази стъпка. Желанието на Ане в крайна сметка се сбъдва.

Задната къща

7361-max

s

Ане мечтаела да бъде писател, журналист, нейният дневник да бъде публикуван като новела. Въпреки че Ане не доживява това, дневникът й постига невиждан успех и една от най-четените книги на всички времена с продадени над 30 милиона екземпляра. Преиздаван многократно, екранизиран като филми и пиеси.

Хората по света разбират за крехкото и нежно дете Ане Франк, което се сблъсква с една от най-зловещите и безмилостни империи, съществували някога – Нацистка Германия. Ото получава много писма от читатели, на които той връща отговор, завършващ винаги със следното послание: „Надявам се, че книгата на Ане ще има въздействие върху остатъка от живота ви, така че до колкото е възможно, ще работите за обединение и мир.“

Боян Чипанов, 16.09.2016