Малала – почетен гражданин на Канада

а

Malala1

а

Вчера, 12.04.2017, Малала беше наградена като „Почетен гражданин на Канада“.

Видео, показващо награждаването на Малала за почетен гражданин на Канада

Вчера, 12.04.2017, едва 19-годишна, Малала Юсафзаи се превърна в най-младия човек, който получава титлата „Почетен гражданин на Канада“. По време на речта си в канадския парламент Малала заяви : „Със смирение приемам почетното гражданство на вашата страна“, получавайки овациите на канадските депутати. „Въпреки че се гордея, че съм пащунка и пакистанка, съм благодарна да бъда почетен член на вашата нация от герои.“ Малала получи от премиера на Канада Джъстин Трюдо сертификат, удостоверяващ нейното гражданство, и канадския флаг. След събитието Трюдо написа туит : „Благодаря ти, Малала, за вдъхновяващите думи. Беше чест да сме твои домакини в нашия дом, който се надявам да смяташ и за свой дом.“

а

Malala2

а

По време на церемонията в Отава Малала призова канадските политици да работят за подпомагането и реализирането на нейната кауза – образование за всички момичета навсякъде по света. Малала е борец за правата на жените и тяхното образование. Канадският премиер похвали Малала за нейната кауза и я обяви за „най-новия и най-смелия канадски гражданин“.

Малала говори против терористичните атаки предхождащи нейното награждаване : „Тези хора се опитаха да ни разделят и да разрушат нашата демокрация, нашата свободна воля да избираме религията си, нашето право да ходим на училище. Но ние – и вие – отказваме да бъдем разделяни!“ Малала приветства канадското гостоприемство спрямо бежанците и политиката на Канада спрямо жените и момичетата.

Само пет човека преди Малала са получавали почетно канадско гражданство : Нелсон Мандела, Далай Лама, религиозният ислямски водач Ага Хан, Раул Валенберг – спасил десетки хиляди евреи от нацизма и мианмарската политическа лидерка Аун Сан Су Чи.

Малала, придружена от своите родители, посети и гимназия в Отава, където отговори на въпросите на учениците относно своята дейност.

Боян Чипанов, 13.04.2017