По дрехите посрещат, по дрехите изпращат

a

Една известна приказка за Хитър Петър ни разказва, как той отишъл на гости със старите си дрехи и никой не му обърнал внимание. Но когато си сложил новите одежди, го посрещнали радушно и вежливо. Има и една българска поговорка – „По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Всеки би обвинил българската народопсихология за тази лоша практика, но за съжаление тя се среща по целия свят и затова ни говори Екзюпери дори и в „Малкият принц“. А сега ви представям и конкретния цитат от „Малкият принц“ :

a

003

a

Имам сериозни причини да мисля, че планета, откъдето бе дошъл малкият принц, е астероид Б 612. Този астероид бе забелязан с телескоп само веднъж, през 1909 година, от един турски астроном.

Тогава той съобщи и доказа откритието си на Международен астрономически конгрес. Но никой не му повярва заради облеклото. Възрастните са такива.

Астероид Б 612 запази честта си благодарение на един турски диктатор, който наложи на народа си да се облича по европейски под страх от смъртно наказание. Астрономът повтори доказателството си през 1920 година, облечен в много елегантен фрак. Този път всички бяха на неговото мнение.

a

Така че приятели, моят съвет е да се слушвате в идеите и мислите на хората, а не в начина им на обличане, в парите им, в техните притежания.

a

Малкият принц – Антоан Дьо Сент-Екзюпери

Боян Чипанов, 15.10.2016

the-little-prince