Трудностите да си полицай!

Напоследък полицаите влезнаха в центъра на медийното внимание. Като се започне от случая с Джордж Флойд, където един полицай превиши правата си и уби един човек, до случаите с протестите в България и непрекъснатата омраза, която се сипе към полицаите. Първо да уточня – има добри и лоши полицаи, има кадърни и некадърни, както във всяка друга професия – някои от нас сме некадърни, други сме кадърни. Нека разгледаме обективно обаче проблемите на един полицай. Говорим за редови полицай, не за издигнали се в бизнесмени бивши полицаи.

Първо – професионални задължения и полза от работата им за самия човек, изпълняващ професията:

  • ниско заплащане
  • доста работа навън във всякакви условия
  • животът им понякога бива застрашен вследствие на работата им с престъпници и тълпи от гневни хора
  • работа с криминално проявени лица, престъпници, дрогирани, пияни, психически болни хора.

Не обичам да обобщавам, но средностатистическият човек в България иска да кара с леко превишена скорост, леко пил, леко пушил марихуана, но да не си плати глобата, да си хвърли боклука на улицата, да измами тук там леко, но полицаят да не го хване. Но после се възмущава, че полицията не лови убийци, крадци и т.н.

Полицаят е изпълнител. Той е поставен постоянно пред морална дилема. Той не може да вземе решение да не защитава подкупните политици, той изпълнява нареждания. Хората им казват, че са изпълнители на бандити. Но тяхната функция е това – полицията изпълнява нареждания. Какво ще стане, ако полицаят реши да не ги изпълни. Платените протестиращи на ДПС ще се смесят с протестиращите срещу Доган, някой ще е по-кибритлия, ще се напсуват и ще пламне война. Хората искат полицаите да не изпълняват нарежданията отгоре, но да речем става гражданска война, избиваме лошите политици, заминават си и някои невинни граждани (нали знаете, че покрай сухото гори и мокрото) и тогава какво – пак избираме някакви политици. Политиците са функция на народа – те са такива, защото и ние сме такива. Защото не спазваме ограниченията за скоростта, не си дупчим билет, затова и те не спазват закона. Няма как. Промяната тръгва отдолу – всеки човек трябва да е изряден за себе си.

Моралните дилеми пред полицая също са доста. Такива рядко се срещат в друга служба. Нацистките и комунистическите режими са извършили много зверства чрез полицейските си структури като Гестапо, Гулаг, КГБ и т.н. Но реално всеки член на тези структури, редови полицай, е просто един изпълнител. Той се е клел да защитава законите, а законите са били такива. Башибозуците, избивали невинни в Батак, също са били просто полицаи. Полицаят, обесил Левски, също е изпълнявал влязла в сила присъда. Такава е била заповедта. Както и Крум е давал заповеди да се режат ръце. Полицаят няма правото да определя дали някой трябва да бъде осъден, той само събира доказателства и изпълнява заповеди. Но винаги обира негативните емоции в обществото.

Полицаят често е изправен пред дилемата – морален ли е законът, който защитава – но пак трябва да го защити, защото ако няма полиция – ще настане хаос. Да, аз не одобрявам Гестапо и Гулаг, но пък ако не е имало полицаи по това време – щяло да настане анархия.

Когато полицаят залови един човек, който просто се е защитил, но защитавайки се е нарушил закона, полицаят пак е пред морална дилема. Защото той трябва да изпълни закона дори и спрямо един морално невинен човек.

А какво да говорим за футболните мачове. Там се събират хулигани, които псуват безцелно полицаите, искат да ги няма – но после когато един от тях бъде пребит и убит от чужда агитка – обвиняват полицията.

Последен казус – полицаят почти винаги е под прицела на закона и, ако не го спази, често пръв го обвиняват.

Полицаят трябва да владее желязно емоциите и нервите си. Защото често вижда убити невинни хора, убийци, крадци, развилняли се протестиращи, които го псуват, само защото той е там да брани реда.

Следващия път си помислете – ако няма полицаи, дали бихте си оставили къщата, дали бихте излязли спокойно на улицата, дали бихте отишли на мач, където чуждата агитка ще е два пъти повече и с доста агресвивни хора сред нея.

Боян Чипанов, 11.07.2020.